משפחה

הגדרת המונח משפחה, וייחודו בעולמנו


כשמדברים על משפחה הקונוטציה הראשונה שעולה לנו לראש זה בעל ואישה, ילדים ובית וחיים משותפים. בשנים האחרונות, ההגדרה המסורתית של משפחה התרחבה. אם בעבר כשהיה מדובר על משפחה, ידעו כולם כי מדובר בגבר ואישה הנשואים זה לזו ובעלי ילדים משותפים, אז היום לא בטוח שבכך מדובר. פתאום, משפחה במדינות מסויימות יכולה להיות מוגדרת על ידי זוג הידועים בציבור ללא נישואין עם ילדים, זוג חד מיני, גבר ומספר נשים (למשל במגזר הבדואים), משפחה חד הורית כאשר האב או האם מגדלים לבדם את הילדים. גם המסורת של קדושת מוסד הנישואין, כאשר חתונה היתה כמעט תמיד עד הסוף המר, הולכת ומתערערת, כאשר מיום ליום אנו שומעים יותר על זוגות גרושים ופרודים.

אז מהי אם כן ההגדרה המפורשת של המונח משפחה? ישנן הגדרות המגדירות משפחה בצורה פונקציונאלית, כגון שיתוף לצורכי חיים משותפים, צבירת נכסים וגידול ילדים יחד. ויש הגדרות מדוייקות יותר המגדירות את המונח משפחה בהתאם לפרטים הבונים אותה: גבר, אישה, ילדים, וכיו"ב.

נרחיק מעט ונזכיר את נושא המשפחה המורחבת, כאשר כאן נכנסים גם הקרובים הרחוקים יותר של בני הזוג שבמרכז. אם במשפחה מדברים על זוג וילדים, במשפחה המורחבת מתעסקים גם בהורים של אותו הזוג (סבא וסבתא), אחים של הזוג (דודים) וילדיהם (בני דודים), וקרובים נוספים כגון נכדים וצאצאים מסדר גבוה יותר.

המונח משפחה משומש לעתים בהקשרים אחרים, לתאור קירבה בין אנשים שהיא קירבה גדולה יותר מאשר סתם חברות. בין חברים, אין בדר"כ קשר גנטי או קשר דם כמו שיש במונח משפחה, ולכן השימוש במונח זה מתאר קשר חזק ומשפחתי יותר. כך נהוג בסלנג השימוש "אחי" או "אחותי" גם למי שאינם קרובי משפחה.