קניית מצבות

מה באמת חשוב לדעת בעת קנייה של מצבה עבור אדם שנפטר.


הקמת מצבות על קברם של יקירים ואהובים שנפטרו היא מעשה עתיק יומין המקובל בקרב עמים רבים ובקרב דתות שונות. המצבה היא מרכיב חשוב בהנצחת האדם שהלך לעולמו – עליה נחרתים שמו של הנפטר, תאריך לידתו ותאריך פטירתו ולעתים אף מספר מילים המתארות את אישיותו.

רכישת מצבה היא עניין לא פשוט. ראשית, מזמיני המצבה שרויים באבל כבד, היות שאת המצבה מזמינים בדרך כלל עוד לפני שמלאו שלושים יום לפטירה. שנית, קניית מצבה היא עניין יקר העשוי להגיע לסכום הוצאות של עשרות אלפי שקלים. למרות זאת, מצבות זולות עלולות להיסדק או להישבר והכיתובים והעיטורים שעליהם עלולים להישחק בעודם חשופים לפגעי מזג האוויר דוגמת גשם, ברד או שמש. לפיכך, מומלץ לרכוש מצבה יקרה, אך עמידה בפני כל תנאי מזג האוויר. כמו כן, חשוב לזכור כי כל מצבה, טובה ככל שתהיה, דורשת טיפוח והשגחה. ניתן לתחזק את המצבה לבד או בעזרת חברה מיוחדת העוסקת בזה.

לרוב ניתן לבחור את סוג המצבה שתוקם על קברו של הנפטר. חומרי הגלם לבניית מצבות הנפוצים בארץ הם גרניט, שיש ואבן, והם קובעים את הצבע, המרקם והחוזק של המצבה. שיש גרניט, למשל, היא אבן קשה ועמידה בעלת גוונים שחורים־אפורים. אבן יפתח היא דוגמה נוספת לאבן שמשתמשים בה כחומר גלם למצבות. היא בעלת מרקם בלתי מעובד וצבעיה הם קרם, ורוד ואדום.

הכיתוב על מצבות נעשה בשתי דרכים. הדרך האחת היא הדבקת אותיות – זוהי דרך זולה, אך במקרה זה האותיות אינן עמידות לאורך זמן. הדרך השנייה היא חריטה. החריטה יקרה יותר מן ההדבקה, אך מומלצת יותר בשל עמידותה. יש להחליט מראש מה יהיה הכיתוב שיופיע על המצבה. מלבד הכיתוב הרגיל – שם הנפטר, שם הורי הנפטר, תאריך לידה ותאריך פטירה – אפשר גם להוסיף תכנים אישיים כמו משפט שנהג הנפטר לומר או פסוקים מהמקרא המאפיינים את הנפטר.

כאשר פונים לשירותיו של קבלן מצבות או בונה מצבות חשוב לוודא כי מדובר באנשי מקצוע בעלי ניסיון. אין די בעיון בקטלוגים שנותן הקבלן או בונה המצבות, אלא יש לבקש לראות את בית המלאכה של בונה המצבות ולהתרשם מקרוב מדוגמאות של מלאכתו.